NI VSAK ŽAR – ŽAR
Jedi z žara so vedno bolj priljubljena, še zlasti na pomladnih piknikih; Na žaru naj bo čim več rib; Najbolje je kuriti bukovo oglje...
Čeprav jih zdravniki ne priporočajo preveč so jedi z žara med ljudi vedno bolj priljubljene. Še zlasti se veliko „žar jedi“ zaužije na priljubljenih pomladnih piknikih, ki se vrstijo tako na domačih dvoriščih, kot ob takšnih in drugačnih gostinskih objektih in drugih prostorih za piknike v naravi. In menda imajo moški pri takšnih družinskih in družabnih piknikih na domačem dvorišču ali v naravi, le dva opravila; nabaviti pijačo ter speči meso. Žal pa mnogi „žar peki“ ne vedo, da ni vsak žar – žar. Dandanes je namreč na trgu pestra izbira roštiljev, od tistih na drva in oglje, do roštiljev na elektriko, plin ipd. Strokovnjaki za žar jedi so si enotni, da so slednje, še zlasti mestne jedi z žara, najboljše z rešotilja na kvalitetno oglje. Podobno velja tudi za zelenjavo, sire in druge jedi, ki jih je vedno več in so večinoma namenjene vegetarijancem in vegancem, čeprav se omenjene jedi lahko pripravijo tudi drugače, oz. na drugačnem roštilju.
Priznani pomurski žar mojster Zdravko Preradović iz Gornje Radgone, ki pogosto zmaguje na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih v pripravi jedi z žara, opozarja da „ni vsak žar – žar“, in da je potrebno biti previden s tem kaj kuriš in kaj sploh pripravljaš. „Gotovo si nihče ne želi želodčnih težav zase ali za svoje bližje, še zlasti kakšne hujše zastrupitve s hrano ne. Zato je potrebno izbrati pravo oglje, ki je bistveno boljše od plina in elektrike. Ob tem je potrebno izbrati pravo meso in druge sestavine, še zlasti je dobro, če uporabljamo čim več zelenjave in posebej rib, ki so zdrave, z žara pa so nekaj posebnega“, pravi Preradović in nadaljuje: „Jaz predlagam predvsem bukovo oglje, ki je sicer nekoliko držaje, a je najbolj kakovostno in tudi najbolj naravno in zdravo, če temu lahko tako rečemo. Brikete ne uporabljam ker je to zmes različnih materialov, med katerimi so tudi nekatere umetne, ki jedem lahko spremenijo, torej pokvarijo okus ter tudi prehranske vrednosti. Tudi plin ni primeren, saj je prehiter, ob tem se na plošči nalagajo maščobe, ki jih nihče ne očisti dovolj. Maščobe se tako nalagajo in to škoduje človeškemu organizmu. Predlagam, da se žar sproti, za vsako novo pečenje, temeljito očisti“.
Ko gre za jedi z žara Preradović predvsem predlaga tiste bolj zdrave, brez odvečnih maščob. „Na jedilniku, tudi tistemu z žara, naj bi bilo več puranjih ali piščančjih medaljonov oz. zrezkov. Ti se lahko naredijo na različne načine, torej jih lahko tudi nadevamo z raznimi nadevi, zlasti zelenjavnimi. Če se želimo izogibati maščobam, kar je gotovo cilj vsakogar, naj bo za jedi iz mletega mesa (čevapčiči, pleskavice...), potem je najbolje če nabavimo čisto junečje mesto, torej nikakor od starejšega goveda. Mleto meso je sicer najbolje pripraviti – zmešati in soliti že zvečer pred piknikom in ga pustiti v hladilniku. Potem samo premešaš in pečeš. Svinjine, ki je nekoč bila glavno meso na piknikih, naj ne bo preveč, če že, potem pa brez delov z veliko maščobe, torej hrbet (kotleti) in stegno (zrezki). Dandanes je na trgu veliko kakovostnih in zdravih sirov, ki so z žara še boljši. Potem obstaja veliko možnosti za zelenjavne jedi. Posebej se priležejo nadevane bučke, jajčevci ipd. Seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na ribe, ki bi morale biti prisotne vsaj na vsakemu drugemu pikniku. Poleg, da so cenejše kot meso, so ribe dosti bolj zdrava hrana, ki koristi človeškemu organizmu“, dodaja naš sogovornik.
Ob tem Zdravko vsem, ki pripravljajo jedi na žaru priporoča, da zlasti meso zaščitijo, ter ga pečejo sproti. Segrevanje že ohlajenih jedi, zlasti iz mletega mesa, ni posebej priporočljivo. Zato mojster Preradović pravi, da namesto segrevanja na žaru že pečeno odvečno meso pripravimo v kotlovini...