OB JURČKIH TUDI LISIČKE, DA TE KAP!
Leto 2010 bo gotovo ostalo v lepem spominu vsem pravim ljubiteljem nabiranja gob po širšem območju Slovenije. Večina gobarjev je namreč, zlasti v drugem delu poletja in sedaj ob bližajoči se koledarski jeseni, v ...
Bojan Segeri je našel trojček lisičk, ki je tehtal dobrih 500 gramov
Leto 2010 bo gotovo ostalo v lepem spominu vsem pravim ljubiteljem nabiranja gob po širšem območju Slovenije. Večina gobarjev je namreč, zlasti v drugem delu poletja in sedaj ob bližajoči se koledarski jeseni, v gozdovih nabrala rekordne količine jurčkov, lisičk, dežnikaric in podobnih gozdnih lepotic. Poleg rekordnih količin pa se mnogi lahko pohvalijo tudi s pravimi trofejnimi velikankami. In dokler se mnogi gobarji radi pohvalijo z velikanskimi jurčki, nas je 42 – letni Bojan Segeri iz Lomanoš pri Gornji Radgoni, z zadovoljstvom obvestil o svojih lisičkah velikankah. Ob koncu najbolj deževnega tedna v letošnjem letu, se je skupaj z bratom Milanom in prijateljem Milanom Senekovičem, odpravil na še eno gobarjenje na Goričko, kjer so imeli še eno nadvse uspešno berbo. Skupaj so namreč nabrali najmanj 15 kilogramov, predvsem lisičk in jurčkov, katere Bojan ima tudi najraje. Med temi je bilo veliko jurčkov, ki so tehtali tudi kilogram ali celo več, toda prijetno ga je presenetil trojček lisičk, ki so se držale na istem betu (peclju), saj so bile neverjetne velikosti in tudi teže, ki je dosegla kakšen gram nad pol kilograma.
„V svoji karieri sem našel nešteto jurčkov, bodisi z rekordnim klobukom ali s težo, toda ko gre za lisičke česa takega še nisem videl, čeprav sem strasten gobar od svojega otroštva, torej že več kot 35 let. Nikoli doslej nisem videl takšnih lisičk, posebej pa me je presunil trojček, ki je enako kot vse gobe v zadnjem času, bil izjemno zdrav“, nam je zadovoljno razlagal Bojan Segeri, ki dodaja, da je letošnje leto dejansko pravšnjo za vse prave gobarje. Naš sogovornik, ki je sicer zaposlen v steklarskem podjetju Reflex v Gornji Radgoni, pogosto išče gobe, ne le v okolici Gornje Radgone ter na Goričkem, temveč tudi po širšem območju Štajerske, neredko pa se odpravi tudi na Pohorje ter na Koroško. Doma veliko gob zaužijejo, saj jih pripravljajo na različne načine, kar nekaj jih je v zamrzovalniku, nekaj jih je posušenih, veliko pa jih podarijo tudi prijateljem in sorodnikom...