OBISK ROBUCHONA PRILOŽNOST ZA SLOVENSKO KULINARIKO
Na povabilo vodstva murskosoboškega Proconija, ki je najbolj znan po svojih pripravljenih jedeh „Pogrej in pojej“, bo prihodnji teden (22.9.) Slovenijo obiskal svetovno znanih kuhar Joël Robuchon. Eno ...
Murskosoboški Proconi bo predstavil slovensko kulinariko
Na povabilo vodstva murskosoboškega Proconija, ki je najbolj znan po svojih pripravljenih jedeh „Pogrej in pojej“, bo prihodnji teden (22.9.) Slovenijo obiskal svetovno znanih kuhar Joël Robuchon. Eno najbolj zvenečih imen svetovne kulinarike, ki se ponaša z največ Michelinovimi zvezdicami in nazivom kuhar stoletja, že 23 let sodeluje s Proconijevim francoskim partnerjem podjetjem Fleury Michon. Robuchonov obisk je izredna priložnost za promocijo slovenske kulinarike, ki mu jo bo predstavilo šest izbranih slovenskih kuharjev.
»Naš cilj je ponuditi kakovostne in raznolike pripravljene jedi. Izbor jedi Pogrej in pojej ter njihovo pripravo nenehno izboljšujemo in prilagajamo, kar nam prek izmenjave znanja in izkušenj omogoča tudi sodelovanje s Fleury Michonom. Obisk kuharja, kot je Joël Robuchon, je izredna priložnost tako za nas kot za promocijo slovenske kulinarike, zato bomo poleg predstavitve našega dela v podjetju največ pozornosti posvetili prav tej,« je dejala Renata Murmayer, direktorica Proconija, ki pri omenjeni zadevi sodeluje z znanim etnologom dr. Janezom Bogatajem, ki bo poskrbel za strokovni vidik predstavitve, pripravo jedi pa bo prevzelo šest vrhunskih slovenskih kuharjev iz petih različnih pokrajin: Janez Bratovž (JB restavracija), Jure Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu), Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh), Jure Tomič (Ošterija Debeluh) in Bine Volčič (restavracija Prestige, Hotel Livada).
Joël Robuchon v svojih restavracijah po vsem svetu navdušuje poznavalce vrhunske kulinarike. V Slovenijo prihaja na ogled Proconijevega obrata za pripravo hrane, kjer ga še posebej zanima postopek izdelave krompirjevega pireja, saj je prav to ena od jedi, s katerimi je zaslovel tudi sam. Kot najboljšega svetovnega kuharja ga je potrdil Michelin, najuglednejši kulinarični vodič, ki podeljuje med kuharji zelo zaželene zvezdice. Robuchon je na zadnjem ocenjevanju v svojih restavracijah prejel skupno kar 25 Michelinovih zvezdic, kar ga postavlja daleč pred vse ostale svetovno priznane kuharje. Od leta 1999 mu pripada tudi naziv kuhar stoletja (Chef of the Century), ki ga podeljuje francoski kulinarični vodič Gault Millau, in ga imajo poleg njega le še trije kuharji na svetu. Kljub številnim nagradam in nazivom ostaja preprost in sproščen, s strastjo po ustvarjanju enostavnih jedi s prepoznavnimi okusi posameznih sestavin in z željo približati vrhunsko kulinariko tudi običajnim ljudem, kar ga je vodilo tudi k sodelovanju s Fleury Michonom.
Ob tem dogodku namenjenem vrhunski kulinariki bo Proconi v sredo pripravil tudi posebno tiskovno konferenco, na kateri bodo spregovorili:Joël Robuchon, Renata Murmayer, direktorica Proconija in Régis Lebrun, predsednik uprave Fleury Michon. „V posebno čast nam je, da nas bo obiskal Joël Robuchon, eden od samo štirih kuharjev na svetu, ovenčanih z nazivom kuhar stoletja ter z največ prestižnimi Michelinovimi zvezdicami. Ker je to njegov prvi obisk pri nas, bomo to priložnost izkoristili tudi za to, da mu predstavimo kulinarično izročilo naše dežele. Po srečanju z novinarji, kjer bomo med drugim spregovorili o delu slavnega kuharja in našem partnerstvu z njim, bomo vsi skupaj odšli na na popotovanje po slovenskih pokrajinah, ki ga bodo ustvarili: etnolog dr. Janez Bogataj in izbrani vrhunski slovenski kuharji: Janez Bratovž, Jure Jezeršek, Tomaž Kavčič, Tanja in Damir Pintarič, Jure Tomič in Bine Volčič“, pravi Renata Murmayer.