PEČENI KOSTANJI GREDO ZA MED
V teh jesenskih dneh, ko so dozorele praktično vse dobrote narave...
V teh jesenskih dneh, ko so dozorele praktično vse dobrote narave, je eden posebnih posladkov gotovo tudi pečeno kostanje, ki ga pravi mojstri ponujajo predvsem na bolj »prometnih« delih večjih mest. Sami ponudniki pravijo, da je zanimanje za pečene kostanje več kot solidno, še zlasti ko se ozračje nekoliko ohladi ter v poznem popoldanskem in večernem času, ko je več ljudi v mestu, pravzaprav na sprehodu. Vsekakor pa h kostanju paše tudi vinski mošt, ki ga na severovzhodu države ne manjka.
Letošnje leto sicer ni bilo ugodno za kostanje, saj ga je v gozdu manj kot običajno, zato je tudi nabavna cena nekoliko višja kot prejšnja leta (približno 3,00 €/kg), vsekakor pa je nekoliko višja tudi cena pečenih kostanjev. Ta na pomurskih prodajnih mestih znaša od 2,0 evra naprej za »merico«, (približno četrt litra), a to ne moti prave ljubitelje pečenega kostanja, ki je letos povečini izjemno zdravo in okusno.
Vsekakor pa veliko kostanjev spečejo tudi na različnih piknikih in družabnih srečanjih oz. pokušini mošta. In tako je bilo tudi na „Kužkovanju 2012“ na reki Muri, kjer je pol litra pečenih kostanjev stalo 2,7 evra.