POBRALI BODO LAHKO LE ŠE LETOŠNJE PRIDELKE

Radgonski vrtičkarji morajo zapustiti svoje vrtove med vrtcem in TRC Trate.Za vse, ki so silno želijo vrt, bodo (so) poskrbeli za nadomestni prostor, toda brez kakršnihkoli lop, barak in podobnih objektov; Prehitra gradnja doma za starejše občane!...
Ne le v Ljubljani, temveč tudi dobrih 170 kilometrov po petem evropskem koridorju proti vzhodu Evrope, v Gornji Radgoni, ljubiteljski vrtičkarji imajo podobne težave. Zaradi gradnje novega doma starejših občanov, tik ob reki Muri in Športno rekreativnim centrom (TRC) Trate, in ker je potrebno površine, ki so občani več desetletij koristili za vrtove, spremeniti v sprehajalni park z zelenico, rožami in drevjem, se mora z vrtičkarjenjem posloviti več deset Radgončanov. Podreti bo treba tudi kar nekaj različnih objektov (lop, vrtnih utic, orodjarnic ipd.), ki stojijo „na črno“ in to je med vrtičkarji povzročilo pravi preplah, razburjanje in ogorčenje. Za mnoge vrtičkarje je prva „informacija“ oz. sprva zgolj govorice o tej temi, bila nekakšna „prvoaprilska šala“, a bolj so se govorice širile, bolj jasno je bilo, da ne gre za govorice. Zato so nekateri, razburjeni in tudi razjokani, hitro poiskali nove površine za vrt, drugi pa so sesuli val kritik na račun odgovornih v občini in krajevni skupnosti.
Zato je med drugim o zadevi, na svoji 4. redni seji, moral razpravljati tudi Svet KS Gornja Radgona. Medse so povabili tudi župana Antona Kampuša ter podžupana Vinka Rousa, ki je odgovorna oseba pri gradnji novega doma starejših in s tem tudi pri ureditvi okolice, kamor sodi tudi odstranitev sedanjih vrtov. Večina prisotnih na seji, ki so razpravljali o pereči problematiki vrtov so bili enotnega mnenja, da je zadevo potrebno rešiti brez zapletov in razburjanja občanov. „Glavni vzrok, da je že prišlo do tako hitre odločitve o odstranitvi vrtov, je v dejstvu, da za dva meseca prehitevamo rok gradnje novega doma. Bilo je lepo zimsko vreme in gradbinci so več kot hitri in uspešni. Tako bo kmalu potrebno začeti tudi z urejanjem okolice doma, kamor sodi tudi ureditev parka in sprehajališč.
Toda ni panike, kajti vsem, ki imajo tukaj vrtove bomo omogočili, da bi pospravili ves letošnji pridelek, tako da do 15. oktobra 2007 ne bo nobenega posega na vrtovih. Takrat pa se začne ureditve pravega mestnega parka, ki bo zajel celotni prostor med vrtcem, Mladinsko ulico, Cesto na stadion ter reko Muro“, je med drugim dejal podžupan Rous, ki je dodal, da bodo za vse zainteresirane priskrbeli nove površine za vrtove, ker da je teh v občini, in celo v mestu, zelo veliko. Po njegovem pa ni možnosti, da bi vrtovi bili tudi med novim domom in sedanjo „Betonarno Tivadar“, ker da bodo tam kmalu gradili dva stanovanjska bloka s skupno okoli 100 stanovanji. „Predvideno je, da bo eden blok za 50 varovalnih stanovanj, drugi podoben blok pa bo imel 50 manjših stanovanj za trg. Veliko občanov namreč ima prevelika stanovanja, ki jih ne more plačevati, na ta način pa se bodo večja stanovanja namenila večjim družinam“, je članom sveta KS Gornja Radgona dejal podžupan Rous, ki je ponovil,m da se v mestu mora uvesti nekakšen red, torej je nujno odstraniti tudi več deset vrtov ter številne na črno postavljene objekte.
Žal pa so na seji ugotovili, da je razburjanje dodatno povzročilo neustrezno obvestilo lastnikov vrtov. „Dejansko se mi zdi nepotrebno, da je prišlo do tega zapleta. S temi vrtovi smo samo po nepotrebnem razburkali javnost. Meni bi se zdelo bolj logično, če bi v začetku drugega poletja vsem lastnikom vrtov poslali vljudnostno pismo in jih obvestili, da s koncem leta 2007 ne morejo več vrtnariti na sedanji lokaciji. Obljubim pa, da bomo za vse zainteresirane priskrbeli ustrezno zemljišče, kjer bodo lahko tudi v bodoče vrtnarili, toda ti vrtovi morajo biti urejeni, brez kakršnikoli barak ali vikendov. Torej škoda, da smo po nepotrebnem razburjali javnost“, je svoje sodelavce nekoliko okrcal župan Kampuš, ki je prepričani, da bo velika večina vrtičkarjev razumela zakaj je omenjeni poseg nujen.
Po mnenju mnogih zadeva sploh ne bi bila tako odmevna, če se hkrati ne bi odvijalo nekaj podobnega v Ljubljani, kjer so „podirali in kurili“. A kljub temu nekaterim vrtičkarjem še sedaj ni jasno, da na mestu kjer so sedaj ne morejo ostati, čeprav je logično, da se okolica doma za starejše občane mora ustrezno urediti. Nekateri dolgoletni vrtičkarji pa so prepričani, da „vrtovi ne bi motili starejših občanov“, ki bodo kmalu zasedli novi dom, čemu pa ostro nasprotujejo tudi projektanti z arhitektko Vlasto Emeršič Čeh na čelu, in nadzorniki novega doma z Janezom Brunčičem na čelu. Tudi oni so si, skupaj s predstavniki občine, podžupanom Vinkom Rousem in direktorjem občinske uprave Draganom Kujundžičem ogledali sedanje vrtove, in enotno ugotovili, da ni nobene možnosti, da bi med Mladinsko ulico, vrtcem, ŠRC Trate in reko Muro ostal en sam vrt. „To bi bil absurd, saj dom starejših mora imeti nekakšno obliko, in temu primerna mora biti tudi okolica. Poglejte, po eni strani bomo imeli eden najlepših če ne najlepši in najbolj funkcionalen dom starejših občanov v Sloveniji, katerega naj bi kazila okolica. Zato ni druge možnosti, da odstraniti vse objekte na vrtovih in površine urediti po prvotnih nartih, torej v lep par z veliko sprehajalnih potk, lepo zelenico, veliko rož, klopi in košev za odpadke“, je med drugim dejal ugledni radgonski arhitekt Janez Brunčič, ki je dodal, da so si ogledali veliko površin po občini, kjer bi lahko uredili vrtove, toda tudi tam mora biti uveden nekakšen red, da si ne bi nekdo lastil cele hektarje površin, katere pa potem ne bi ustrezno obdeloval, ali pa bi si tam gradil kakšen „vikend“. Vsi prisotni so bili enotnega mnenja, da tisti, ki bodo po novem najeli vrt, morajo slednjega lepo obdelovati, ne smejo pa graditi nobenega, niti najmanjšega objekta, saj bodo posredovali inšpektorji, občinski odloki pa so zelo drasični, kot so deja