POHORSKI LONEC Z AJDOVIMI ŽEPKI (LUDVIK LUTHAR)
Postopek priprave: Na zaseki prepražimo slanino. Dodamo na kocke narezano goveje meso in dušimo. Nato dodamo na kocke narezano srnino stegno in svinjsko pleče. Postopoma ...
(za 20 oseb)
Sestavine: 500 g čebule, 150 g zaseke, 800 g slanine, 1000 g svinjskega mesa (pleče), 1000 g govejega mesa (pleče), 800 g divjačine (srnino stegno), 1200 g mešanih gob, 600 g rumeno korenje, 300 g rdeče korenje, 4 stroke česna, 400 g ješprena, 100 g peteršilja – gomolj, 150 g zelene (steblo + gomolj), 100 g prosene kaše, 500 g krompirja (narezan na majhne kocke9, 8 l jušne osnove, 0,50 belega vina, sol, poper, timijan, rožmarin, šatraj, muškatni orešček, ter 150 g peteršilja, 100 g drobnjaka in 0,03 jabolčnega kisa za garniranje.
Postopek priprave: Na zaseki prepražimo slanino. Dodamo na kocke narezano goveje meso in dušimo. Nato dodamo na kocke narezano srnino stegno in svinjsko pleče. Postopoma zalivamo z jušno osnovo ali vodo. Dodamo narezane mešane gobe in dušimo. Dodamo predhodno namočen ješpren. Ko je ješpren na pol kuhan dodamo rdeče in rumeno korenje, zeleno ter česen. Po okusu dodamo vse omenjene začimbe. Ko juha zavre dodamo krompir. Ko je krompir kuhan dodamo ajdove žepke in proseno kašo. Po potrebi dolijemo vodo. Ko je kuhano dodamo še belo vino in jabolčni kis za okisanje. Na koncu garniramo s peteršiljem in drobnjakom.
Sestavine za ajdove žepke: 100 g skute, 200 g ajdove moke, 3 jajca, 20 g pšeničnega zdroba, 10 g sesekljanega peteršilja, sol, poper.
Postopek priprave: Pripravimo skutni nadev iz pšeničnega zdroba, pretlačene skute, stepenih beljakov in sesekljanega peteršilja. Iz ajdove moke in jajc zgnetemo gladko testo, ga razvaljamo in izrežemo kroglice. Nadevamo jih s skutnim nadevom, prepognemo ter robove stisnemo. Zakuhamo jih v pohorski lonec.