Porabski Slovenci na Gornjem Seniku imajo novo savno

Slovenski ljudski godci „Gaberski mantraši“ nastopili na Slovenski vzorčni kmetiji.

    Na povabilo Razvojne Slovenske krajine so Slovenski ljudski godci „Gaberski mantraši“ minuli konec tedna, zapeli in zaigrali na otvoritvi nove savne na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku v Porabju. Zunanja savna je nastala v okviru evropskega projekta Ethos Land, SIHU 190, s pomočjo Programa sodelovanja Intereg V - A Slovenija – Madžarska 2014-2020 in s sofinanciranjem Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na prizorišču so tudi tekmovali v žaganju hlodov in pripravili razstavo starih traktorjev. V kulturnem programu je, poleg Gaberskih mantrašev, sodelovala še folklorna skupina Zveze Slovencev na Madžarskem Gornji Senik. Nastopajoči so po uradnem programu pripravili prijetno vzdušje in druženje s porabskimi Slovenci z glasbeno skupino Aktual iz Murske Sobote.

    Skupina Slovenski ljudski godci iz Gaberja je bila ustanovljena leta 2013 v okviru Kulturnega društva »Zarja«, ter pod svoje okrilje povabili že prej delujoče ljudske pevce. Od takrat skupaj pod imenom "Gaberski mantraši", ob glasbeni spremljavi prepevajo različne ljudske in tudi narodno zabavne pesmi. Na harmoniko jih spremlja vodja skupine Smiljan Prendl. Zraven kitare in tamburice igrajo še na doma narejene druge instrumente, ter seveda veselo zapojejo. Skupina zelo veliko nastopa na lokalnih in drugih prireditvah ter srečanjih pomurskega območja, kakor tudi po širni Sloveniji. Za seboj imajo kar nekaj gostovanj v Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem. Leta 2017 so izdali svojo prvo promocijsko CD zgoščenko »Oj lepo je res na deželi«. Z veseljem nastopajo med rojaki v Porabju. „Med našimi Porabci smo se počutili kot doma in uživali v njihovi prelepi naravi, zanimivem programu in kulinariki,“ je v imenu mantrašev dejala Janja Magdič.

    Omeniti tudi kaže, da se je dogodka v Porabju udeležil tudi državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič, ki je zbrane tudi nagovoril. Med drugim je povedal, da je Slovenska vzorčna kmetija bila odprta leta 2015 in jo je v celoti financirala Republika Slovenija. Njen namen je, da bi podpirala ekonomsko aktivnost in razvojne možnosti slovenske skupnosti na Madžarskem. Na kmetiji gojijo govedo, čebele, zajce in perutnjad ter več vrst sadja in zelenjave. Pridelke in izdelke prodajajo na gostilni in trgovini, ki obratujeta v okviru kmetije. Velik poudarek je dan turizmu, želja je, da bi prihajalo v Porabje vse več turistov iz Slovenije, ki bi tako spoznavali to s Slovenci poseljeno območje, hkrati pa bi se tako spodbujala uporaba slovenskega jezika na tem območju v vsakodnevnem življenju. Savna, ki je bila zgrajena z evropskimi sredstvi je pomembna pridobitev, ki bo gotovo privabljala dodatne goste. Državni sekretar dr. Valentinčič je v svojem nagovoru prenesel tudi pozdrave ministrice in dejal, da se je Republika Slovenija vedno zavedala potreb tukajšnje slovenske skupnosti in se nanje odzivala. Kulturni center Lipa v Monoštru je bil prva velika investicija RS v zamejstvu, vzorčna kmetija pa je največja investicija v zamejstvu do sedaj. S tem se želi skupnosti dati osnovno potrebno infrastrukturo, ki bo omogočala ekonomski razvoj ter možnosti vse več mladim, da bi se lahko zaposlili v lokalnem okolju. A to ni končni cilj, to je šele podlaga in začetek. Namen je, da se na tej osnovi krepi prisotnost slovenskega jezika med mladimi. Izrazil je upanje in pričakovanje, da bodo vsi ti napori in vlaganja obrodili sadove in da bo slovenščina vedno bolj prisotna v Porabju.