Lučka ozavešča o nasilju in zlorabah nad starejšimi

Zavod Vitica, skupaj z likovniki, na temo Samo 10 minut mi nakloni, v kampanjo za lepše življenje starejših.

    Ob letošnjem Svetovnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, so se v kampanjo aktivno vključili tudi v Zavodu za pomoč družini na domu Vitica iz Gornje Radgone. Zlorabe in nasilje nad starejšimi so namreč, tako v Sloveniji, kakor tudi drugod po svetu, v veliki meri spregledane ali pa obravnavane kot problem, o katerem se ne govori oz. vemo premalo. V osrčju kampanje je predvsem prizadevanje, da se ponovno vzbudi spoštovanje do starejših, da se spremenijo vrednote v družbi in da se ljudje zavedamo, kako pomembno je nasilju reči NE.

    „Letošnja kampanja v okviru Zavoda Vitica, ki s svojim programom Lučka ozavešča o nasilju nad starejšimi je potekala skozi ustvarjanje likovnih umetnikov. Z načrtovanimi aktivnostmi vsako leto želimo spodbuditi in senzibilizirati posameznike, ki so v stiku tako s starejšimi kot širšo družbo. Program Lučka ljudi ozavešča o pojavnosti nasilja nad starejšimi, prepoznavanju nasilja in možnih oblikah pomoči in podpore žrtvi nasilja. Starejše osebe so v večini najšibkejši družinski član ali uporabnik določene storitve. Zato Zavod Vitica v svojem programu daje poudarek detabuizaciji, nedopustnosti in družbeni nesprejemljivosti kakršne koli oblike nasilja nad starejšo osebo“, poudarja Edita Predan, strokovna delavka v Zavodu Vitica, ki je v sodelovanju z Likovnim društvom Gornja Radgona izvedel likovno kolonijo na temo Samo 10 minut mi nakloni.

    Umetniška dela je ustvarjalo skoraj 20 likovnikov iz Pomurja. In ob Svetovnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, je v Mladinskem centru Gornja Radgona, potekala otvoritev razstave slik, ustvarjenih v okviru omenjene likovne kolonije. Razstava je na ogled vse do 14. julija. Po tem datumu pa bodo slike predane županom pomurskih občin, ki sofinancirajo program. „Na ta način želimo tudi s pomočjo lokalnih skupnosti ozaveščati javnost o ničelni toleranci do vseh oblik nasilja nad starejšimi“, poudarja Predanova in dodaja, da Zavod Vitica ima za vse starejše med tednom od ponedeljka do petka, med 9 in10 uro na voljo tudi SOS telefon številka: 051/695-100, kjer se lahko starejši zaupajo oz. dobijo vse potrebne informacije povezane z nasiljem nad starimi.