Na Hanžekoviči domačiji raste 3,60 metra visoka sončnica

Orjaška sončnica, ki so jo „posadili“ ptiči, obdana s 30 poganjki in 31 cvetovi raste v Slovenskih goricah.

Pozno poletje in jesen sta čas, ko dozorevajo pridelki, ki smo jih zasejali v spomladanskem in zgodnjem poletnem obdobju. Včasih pa se zgodi tudi, da kakšna poljščina zraste iz zemlje ne da bi jo posejali ou. posadili. To se pripetilo tudi družini Hanžekovič, ki živi v Smolincih, v slovenskogoriški občini Cerkvenjak. »Pridite pogledat mogočno sončnico, ki raste in cveti na našem dvorišču«, nam je sporočil 72 - letni bralec in naročnik Slovenskih novic, Franc Hanžekovič. Rečeno – storjeno in že ob prihodu na dvorišče, smo opazili nenavadno sončnico s številnimi cvetovi.

Gospodar Franc, ki nas je prijazno sprejel, je med drugim povedal: „Vse od otroštva živim pri tej hiš, kjer smo vseskozi kmetovali, a nisem videl kaj takega. Na njivi smo vedno sadili sončnice, ki smo jih gojili zato, da smo pridobili sončnično olje, a take, kot je ta, doslej ni bilo med njimi. Sončnica, ki jo vidite, je zrasla na prostoru, kjer je pred tem rasla breskev, ki se je posušila. Torej je samorodna. Domnevam, so jo zasejali ptiči, katere pozimi krmimo s sončnicami, Da je ne bi poškodovali ob košnji in da je ne bi podrl veter, smo ji dali oporo. Kot vidite je sedaj zrasla v višino 3,60 metra in je obdana s 30 poganjki in 31 cvetovi.“

Hanžekovičevi so sicer eni redkih v okolici, kjer še redijo živino. V hlevu, sedaj poleti pa v pašniku, imajo 8 glav govedi, to predvsem krave in telice. Za 8 ha veliko posest in živino, je v vseskozi skrbela njegova žena Frančiška, saj se je vse življenje posvetila kmetovanju. Franc je bil zaposlen kot voznik tovornjaka pri Intereuropi Koper, 20 let pa kot voznik v Nemčiji. V času zaposlitve sta si, ob 120 let stari hiši, postavila nov dom, ob tem pa obdržala staro hišo, pod katero je »velbana« klet, kjer shranjujejo vino in poljščine. V preteklosti so v njej shranjevali tudi krmno peso, korenje in repo, kar so krmili prašičem in tudi goveji živini. Kot nam je povedal gospodar Franc, imajo živino zato, da ne bi zemlja prerastla v gozd.

Ob tem kaže omeniti, da ima gospodinja Frančiška rada rože, ki krasijo njun novi dom in staro ohranjeno hišo.