PRIHAJAJO ODLIČNI GASTRONOMSKI IN TURISTIČNI KADRI

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, kjer se je žal v tekočem šolskem letu vpisalo za okoli 50 dijakov manj kot leto prej, nenehno potekajo zanimive dejavnosti, ki potrjujejo, kako ...
Gastronomski dan „Pisani bazar“ na SŠGT Radenci navdušil dijake in starše Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, kjer se je žal v tekočem šolskem letu vpisalo za okoli 50 dijakov manj kot leto prej, nenehno potekajo zanimive dejavnosti, ki potrjujejo, kako sposobni so bodoči gostinski in turistični delavci. In to so potrdili tudi dijaki 1. letnika srednjega strokovnega izobraževanja, smeri gastronomija in turizem, ki so izvedli gastronomski dan z naslovom „Pisani bazar“. S tem so „prvošolci“ zaključili pouk gastronomije, pri katerem so spoznavali oddelke v kuhinji, kuhinjske pripomočke, uporabnost živil, mehansko obdelavo živil, ob tem so jedi tudi praktično pripravljali. Poučili so se tudi o redu in čistoči, spoznali delovno obleko, poučili so se o zajtrkovalnici, jedilnici, dvorani za bankete, spoznali so strežni inventar, pekli pecivo, spoznavali redne in izredne obroke, spoznavali vrsto kozarcev, pogrinjke in še kaj.
„Njihovi prvi koraki v srednješolskem izobraževanju so še zelo krhki in včasih tudi nezanesljivi. Spopadajo se z začetnimi težavami in odkrivajo nova znanja in spretnosti. Skupaj z mentorji so se odločili, da bodo staršem pokazali, kaj vse so se naučili, zato so bili veseli, da so se starši prijazno odzvali vabilu. In v okviru gastronomije so prikazali del pridobljenega znanja in spretnosti. Iz šolske kuhinje je zadišalo po dobrotah. Pripravili so zeliščno skuto na polnozrnatem kruhu, ajdov namaz z bučnim semenom, obložene kruhke, kaprijsko solato v kozarcu, slano skutno pecivo, sesekljance s sojo in zelenjavnim nabodalom, koruzne mafine s papriko, kokosove poljubčke“, pravi strokovna učiteljica gastronomije Elvira Štrumpf.
Tudi v učilnici strežbe so bili dijaki zelo zaposleni. Opraviti so morali vsa pripravljalna dela, pripravili so bifejsko mizo in svečani pogrinjek. Glavni del, kjer so se dokazali, pa je bila pogostitev. Obe mentorici in hkrati strokovni učiteljici gastronomije Elvira Štumpf in Bojana Flegar sta bili z njihovim delom zelo zadovoljni. Enako zadovoljen pa je bil tudi Franc Čagran, vodja PUZ-a za srednje strokovno izobraževanje na SŠGT Radenci in hkrati mentor ene izmed delavnic gastronomskega dne. V okviru ekonomije so se namreč učili o gospodarskih družbah in samostojnih podjetnikih. Spoznali so osnove podjetništva, razvijali so podjetniške ideje. V okviru tega projekta so izdelovali reklamne table za bodoče firme. Zaenkrat so to bile le zamisli in ideje. Morda pa se bodo te zamisli čez nekaj let tudi uresničile in bodo takšne table, ki so zaenkrat le na papirju, visele pred vhodom v njihovo pravo in resnično firmo.
Dijakinje in dijaki so pripravili tudi kratek kulturni program. Nekaj točk, s katerimi so se predstavili, so že prikazali na prednovoletnem druženju v okviru projekta Pridi me pogledat, nekaj točk pa so pripravili posebej za to priložnost. Tako so zapeli, odigrali skeče, recitirali pesmi, igrali na harmoniko, povedali nekaj verzov v nemščini, saj je poznavanje tujega jezika za bodoče delavce v gostinstvu in turizmu še posebej pomembno. Ob koncu so sbodoči gastronomsko – turistični delavci, zahvalili vsem mentorjem, ki so jim pomagali pri izvedbi projektnega dne. Slednji pa so bili z njihovim delom zelo zadovoljni, še bolj pa so navdušili starše, katerim so ponudili prave male gastronomske mojstrovine in jim s tem pokazali, kaj znajo in zmorejo...