„ŠAMPION KAKOVOSTI“ ZA PERUTNINO PTUJ IN PIVKO PERUTNINARSTVO

V prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani je potekalo ocenjevanje svežega mesa kot prvo iz vrste mednarodnih ocenjevanj kakovosti pod okriljem 48. mednarodnega ...
Med 43 vzorci ocenjenega svežega mesa kar 19 zlatih medalj; V ospredje prihaja divjačinsko meso V prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani je potekalo ocenjevanje svežega mesa kot prvo iz vrste mednarodnih ocenjevanj kakovosti pod okriljem 48. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Strokovna komisija pod predsedstvom prof. dr. Božidarja Žlendra, v kateri so sodelovali člani: prof. dr. Janez Marinšek, višji pred. mag. Marlena Skvarča, prof. dr. Andrej Plestenjak, doc. dr. Lea Gašperlin in dr. Tomaž Polak, Biotehniška fakulteta Ljubljana, je ob tehničnem vodstu mag. Franca Muhiča, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ocenila 43 vzorcev svežega mesa iz Slovenije in Hrvaške.
Najvišje priznanje, Šampion kakovosti, so za izdelke, ki so bili že tri leta zaporedoma nagrajeni z zlato medaljo, prejeli: Kolekcija piščančjega mesa za gril, Perutnina Ptuj d.d., Piščančja obara, Perutnina Ptuj d.d., ter Pripravljeno za peko - začinjen piščanec, Pivka Perutninarstvo d.d. Očitno pa je, da v ospredje prihaja divjačinsko meso, saj je priznanje za tržno ponudbo svežega mesa prejel Nimrod d.o.o. »Kakovost izdelkov je bila v povprečju visoka. V upanju, da je taka tudi ponudba svežega mesa v praksi, so ti rezultati za potrošnike lahko spodbudni. Po številu vzorcev je na ocenjevanju prevladovalo mikrokonfekcionirano presno začinjeno meso, ki je pripravljeno za kuho. Po lanskem presledku se je spet predstavilo t.i. makrokonfekcionirano ohlajeno meso. Razveseljivo dejstvo je, da je bilo to divjačinsko meso, nagrajeno z najvišjimi priznanji za kakovost. Žal je bila slabše zastopana ponudba rib in drugih bolj »eksotičnih« vrst mesa ter makrokonfekcija govedine, svinjine in perutnine, ki pri nas predstavlja največji del ponudbe mesa. Ugotovim pa lahko tudi, da imajo proizvajalci ob odlični kakovosti, ki se je pokazala na ocenjevanju, še vedno precej priložnosti za inovativne izboljšave na področju tehnologije pakiranja in tržne ponudbe mesa«, je po ocenjevanju strnil vtise komisije, njen predsednik, prof. dr. Božidar Žlender,
Sicer pa je komisija podelila skorajda polovico zlatih medalj, ki so jih prejeli: Kmetijska zadruga Laško z.o.o., za: Kolekcija pakirana jagnjetina ter Kolekcija pakirana mlada govedina; Koka d.d. Varaždin, za: Pile Gavelino nadjeven in Pile Gavelino; Košaki tovarna mesnih izdelkov d.d. Maribor, za: Giros; Meso Kamnik d.d., za Kolekcija polpripravljeni izdelki; Nimrod d.o.o. Škofja Loka, za: Kolekcija srna - mikro – sveže; Kolekcija srna - makro – zamrznjeno; Kolekcija jelen - makro – zamrznjeno; Kolekcija jelen - mikro – sveže; Kolekcija divji prašič - makro – zamrznjeno; Kolekcija divji prašič - mikro – sveže; Perutnina Ptuj: Piščančja obara (šampion), Kolekcija piščančjega mesa za gril (šampion), Kolekcija Voki, Kolekcija puranje meso varuje zdravje – krožnik; Pivka Perutninarstvo d.d.: Pripravljeno za peko - začinjen piščanec (šampion); Vindon d.o.o. Slavonski Brod, za: Pureći medaljoni od fileja prsa 300 g.