VLOGA MESA V URAVNOTEŽENI PREHRANI

Kmetijsko živilski tehnološki center Pan-nutri d.o.o. pripravil v Murski Soboti vsebinsko aktualno strokovno srečanje »Vloga mesa v uravnoteženi prehrani...
V Murski Soboti Kmetijsko – živilski tehnološki center Pan-nutri, izgrajuje podporno okolje za vzpostavitev, razvoj in širitev tehnološko razvojnih oziroma inovacijskih dejavnosti v Pomurju. V okviru projekta INO-09 s področja Zdravje in znanost o življenju, Pan-nutri organizira strokovno srečanje Vloga mesa v uravnoteženi prehrani. Na posvetu so svoje videnje tematiki predstavili med ostalimi tudi predstavniki Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, institucij s področja varovanja zdravja in gospodarskih družb.
Mag. Mira Kos Skubic, vodja Sektorja za varnost in kakovost hrane in krme na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Boris Jež, v.d. direktorja Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, sta spregovorila o pomenu tehnoloških in netehnoloških inovacij in o delu podpornih institucij v kmetijsko-živilski panogi. Ker neuravnotežena prehrana lahko botruje nastanku številnih civilizacijskih bolezni, sta o pomenu prehrane z vidika zdravja spregovorili prim. mag. Branislava Belović, Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota in Andreja Širca Čampa, nutricionistka Pediatrične klinike Ljubljana, ki je opisala tudi posebnosti prehrane posebnih, ranljivih skupin prebivalstva kot so otroci, nosečnice in ostareli. V nadaljevanju posveta so se predavatelji, Igor Banič, član uprave Skupine Panvita, dr. Mihael Gajster, direktor Emona RCP in Alenka Ribič, IOS Inštitut za okoljevarstvo in senzorje, osredotočili na primer mesnih proizvodov in prikaz aktivnosti, ki vodijo k nenehnemu razvoju novih proizvodov, in zagotavljanju varnosti in sledljivosti od reje živali do komercializacije živil.
Če povzamemo slišano, samo živila iz skrbno nadzorovane proizvodnje in predelave lahko zagotavljajo varnost potrošnikov pri prehranjevanju. Potrošnik pa mora takšna živila v svoji prehrani uravnotežiti na način, da zadovolji vse svoje dnevne potrebe po vnosu hranil in tako dolgoročno skrbi za svoje zdravje. Pri temu so mu v pomoč tudi vedno novi in izboljšani izdelki, ki so rezultat nenehnega razvojnega dela slovenskih živilskih podjetij...