Pariz po Parizu v ljubljanski AS galeriji

Slovenski umetniki, ki so lani decembra nastopili na Salonu SNBA v Parizu, so se predstavili še v slovenski prestolnici.
Vsako leto poteka v Parizu v Louvru, v prostorih, ki jih sedaj pokriva steklena piramida, Salon SNBA (Societe Nationale des Beaux Arts). Salon ima med vsemi najstarejšo tradicijo, velja za prestižnega - obstoja že od leta 1890 in pokrovitelj je vedno aktualni predsednik republike. Tudi na 157. salonu, ki je bil konec lanskega leta je bil pokrovitelj predsednik republike Macron. Slovenija ima na Salonu za svojo delegacijo že tretje leto dogovorjen svoj prostor in svojega kuratorja. Lani je sodelovalo več kot 500 umetnikov iz celega sveta, med njimi je bila uspešna slovenska umetnica Maruša Štibelj, ki je dobila nagrado žirije. To je v treh letih že četrta nagrada, ki smo jo Slovenci uspeli pridobiti na Salonu SNBA. V preteklih dveh letih so bili uspešni Eva Petrič, Marjan Mirt in Branimir Ritonja.

In potem, ko so dela naših 11 umetnikov, ki so lani sodelovali v Parizu, so sedaj zaključili še tretjo razstavo „Pariz po Parizu“ v Sloveniji. Po razstavah v Vetrinjskem dvoru v Mariboru, Miheličeva galeriji na Ptuju, je sedaj potekala še razstava Galeriji AS v Ljubljani. Na razstavi so med 28.3. in 11.4. bila razstavljena dela umetnikov, ki so bila lani razstavljena v Parizu ter nagrajena dela iz preteklih let. Slovenijo so sicer lani v Parizu zastopali: Igor Orešič, Metka Kavčič, Ludvik Pandur, Zdravko Luketič, Kaja Urh, Vinko Prislan, Maruša Štibelj, Marjan Mirt, Klementina Golija, Klaudij Tutta in Ivan Prešeren Žan.

Kot rečeno, lanski Salon v Parizu je bil že 157. po vrsti. Kot prva iz Slovenije je že davnega leta 1981 na salonu sodelovala naša slikarka Ivana Kobilca, ki je bila sploh prva ženska, ki so ji strogi selektorji takratnega časa omogočili razstavljata svoja dela. Do leta 2016 na tej prireditvi ni razstavljal nihče iz naše države, leta 2016 pa je potem na Salonu razstavljalo enajst slovenskih umetnikov in mlada multimedijska umetnica Eva Petrič iz Kranja je za svoje delo Ophelia prejela srebrno medaljo. V letu 2017 je na Salonu razstavljalo deset slovenskih ustvarjalcev na različnih področjih umetnosti. Mariborski kipar Marjan Mirt je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, fotograf Branimir Ritonja, prav tako iz Maribora, pa bronasto za fotografijo z naslovom Arnuša. Leta 2018 pa je bila nagrajena slovenska umetnica, še ena Kranjčanka Maruša Štibelj.