TOMAŽEVA AMURJA STA
„MERILA“ 16,3 IN 17 KG
TER 105 IN 107 CM

V ČETRT STOLETJA JE TOMAŽ NOVAK UJEL NAD 25 TROFEJNIH RIB. Ker ljubi ribe, kot živali, jih ni nikoli jedel, kot kuhar pa jih za druge sladokusce pogosto pripravlja...
Ribnik Gradišče v Prekmurju s katerim gospodari RD Radgona, Temeljna enota Tišina, gotovo sodi med najbolj priljubljene destinacije ribičev – ljubiteljev amurjev na skrajnjem severovzhodu države. Kako tudi ne, ko pa so tamkajšnji ribniki prepolni kapitalnih amurjev, in mnogi ribiči se z velikim zadovoljstvom in veseljem spominjajo „namakanja“, tik ob levem bregu reke Mure v Gradišču. Mnogi izmed njih so tudi v minulih mesecih uplenili svoje trofejne amurje, med slednje pa sodi tudi 39 – letni Tomaž Novak iz bližnjih Tropovcev, ki je član RD Radgona, TE Tišina že četrt stoletja. Gre sploh za uspešnega ribiča, ki je v svoji ribiški karieri že ujel številne kapitalce, posebej pa je zaljubljen v amurje. Po lastnem fotografskem arhivu in zapiskih, je v četrt stoletja ukvarjanja s športnim ribolovom ujel nad 25 kapitalnih rib, večinoma amurjev ter tudi nekaj krapov. Največ se jih giblje med 15 in 20 kilogramov, največja njegova ujeta riba – krap pa je tehtal dobrih 23 kilogramov. Kljub takšnemu uspehu in tudi številnim zmagam na različnih tekmovanjih, čeprav se slednjih ne udeležuje preveč, Tomaž Novak se redko pojavlja v medijih.
Pravzaprav ga praktično sploh ni, a tokrat ko je ujel dva lepa amurja, se ni mogel izogniti niti medijem. Večinoma sicer ribi sam, a se zraven vedno najde kakšen drugi ribič, ki ga fotografira preden ribe spusti nazaj v vodo.
In tako je bilo tudi tokrat, ko je v kratkem času ujel dva približno enako težka amurja, saj je eden „tehtal“ 16,5 kilograma in 105 centimetrov, drugi pa 17 kilogramov in 107 centimetrov. Razlika je bila le v tem, da je pri ulovu enega bila že majhna tema, drugi pa je prijel še za sonca. Tomaž je tudi sploh najbolj vztrajen ribič, in vedno ko ima čas, namaka v svojem najbolj priljubljenem ribniku. Njegova praktično edina destinacija so namreč omenjeni ribniki ob reki Muri v Gradišču. In zato niti ne preseneča, da ga prav tam najbolj spremlja ribiška sreča, saj je v Gradišču doživel tudi najlepše trenutke svojega uživanja v naravnem okolju.
V primerjavi z mnogimi drugimi ribiči, Tomaž Novak vse ribe, tako trofejne kot manjše, vedno spusti nazaj v vodo. Sam namreč ne uživa rib, a jih zanimivo, kot kuhar v hotelu Ajda v Termah 3000 Moravske Toplice, mora pripravljati za druge sladokusce. Enako ribje jedi pripravlja tudi ob drugih priložnosti, sam pa raje poje kaj kar ne prihaja iz vode. „Prav zaradi tega ker imam rad ribe, jih ne morem jesti. Ulovim jih, se fotografiram in polnim svoj fotografski album, ribe pa naj uživalo v vodi, kjer jim je mesto. Vsi radi živimo pa najbrž tudi ribe“, nam razlaga skromni Tomaž, ki je vesel, da ribiške družine tako lepo skrbijo za ribnike. Povedal nam je tudi, da se mu ni bilo težko vključiti med ribiče, saj je samo nadaljeval tradicijo. Ribič je bil že njegov dedek, danes sta ribiča tudi oče (Štefan) in brat (Andrej), a je sam le najboljši, se nekoliko pošali Tomaž, ki amurje običajno lovi s „čudežno kroglico“. Z očetom sta člana RD Radgona, brat pa RD Murska Sobota. „Moja strast so dejansko amurji, in to ne preseneča, saj je v Gradišču, kjer največ lovim, že od nekoč veliko amurjev. Sam grem loviti ko imam čas, saj imam službo, kjer si ne moreš izbirati delovnega časa. Zato tudi, razen redko, ne hodim na tekmovanja, ker slednja običajno potekajo ob vikendih in praznikih, ko imam največ dela“, nam pove Tomaž, ki je kljub vsemu, prvo letošnjo majsko (6.5.) nedeljo tekmoval na ribniku v Gradišču, kjer je uspel zmagati, čeprav je, kot pravi, lovim samo drobiž, kot so: linji, ploščiči, somiči ipd.