KORISTNE MAŠČOBE V ZMERNIH KOLIČINAH
Maščobe se pogosto znajdejo prve na seznamu obtoženih, ko govorimo o nezdravi ali škodljivi prehrani. A tudi pri maščobah je podobno kot pri drugih stvareh v življenju. Škodujejo nam če z njimi pretiravamo. V ...
Maščobe se pogosto znajdejo prve na seznamu obtoženih, ko govorimo o nezdravi ali škodljivi prehrani. A tudi pri maščobah je podobno kot pri drugih stvareh v življenju. Škodujejo nam če z njimi pretiravamo. V zmernih količinah in pravilno izbrane so maščobe lahko telesu koristne in prijazne okusu, jedi pa v veselje. Zato je najbolje, da jih dobro spoznamo. Maščobe imajo v človekovi prehrani hranilno, energijsko, gastronomsko – kulinarično vrednost, pri čemer je prehrambena in preventivna vrednost za človekovo zdravje dosežena le, če maščobe ne zavzemajo več kot 30% energijske vrednosti obroka.
Pomen maščob za zdravje: vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline; povečujejo energijsko gostoto hrani (kJ/ml); vplivajo na absorbcijo v maščobah topnih vitaminov (preprečujejo nastanek hipovitaminov A,D,E,K); izboljšujejo okus hrane; povečujejo nasitno vrednost hrane; so pomembne rezerve energije v organizmu.