MATEJ PRED MIHO IN LEONOM NA 3. „ŽARIJADI“ V TERMAH 3000
V Moravskih Toplicah se je 16 tekmovalcev in tekmovalk spopadlo v pripravi najboljših specialitet z žara; Tokrat je slavil 25-letni vodja kuhinje v restavraciji Maximo v soboškem Maximusu, doma iz Rankovcev...
V današnjem sodobnem času, pri odločitvah, kam na počitnice, nima več odločilnega pomena sama destinacija, temveč prihaja v ospredje predvsem možnost raznovrstnih doživetij, kamor vsekakor sodi tudi raznolikost dogajanja. Zato povsod, kjer namenjajo veliko pozornost stalnemu dvigu kakovosti storitev in bogatitvi ponudbe ter s tem raznolikosti doživetij, posebno pozornost namenjajo prireditvam ter tudi pestrosti jedi, kar pomeni povezovanje bogatega kulinaričnega in etnološkega izročila ter turizma, ter seveda različnih dogodkov in prireditev. In v Termah 3000 v Moravskih Toplicah so se že predlani odločili za še en dogodek, ki je hkrati zanimiva zabavna prireditev ter popestritev kulinarične ponudbe. Tako je minulo soboto, 13. avgusta potekala III. „Žarijada v Termah 3000“, na kateri se je spopadlo 16 (lani:12) posameznikov iz širšega slovenskega območja, ter celo iz Ukrajine, zraven pa je bilo še veliko več navijačev, ki bi jih bilo gotovo še veliko več, če v bližnji okolici ne bi potekalo veliko drugih dogodkov.
Kakorkoli že, na dan tekmovanja se je na zelenici pred hotelom Livada Prestige v Moravskih Toplicah odvijalo marsikaj zanimivega. Ves čas so bile oblegane desetine stojnic z različnimi domačimi dobrotami in spominki, izdelki domače in umetnostne obrti ipd., potekal je glasbeni in zabavni program (Duo Moguša...), hkrati je potekala tudi bogata animacija za otroke ipd., med 16,00 in 18,00 uro pa je vsa pozornost bila usmerjena na tekmovanje v peki na žaru. Tekmovalci so se potegovali za slavo, pa tudi za lepe nagrade, še zlasti prvi trije: Petdnevni paket za dve osebi na Bledu; Vikend paket za dve osebi v Termah Banovci; Enodnevni izlet za dve osebi na Dunaj). Vsi ostali pa so poleg priznanja za sodelovanje prejeli še kopalno karto za terme 3000 ter darilni bon za slaščičarno Cafe Praline.
Tekmovalci so si po lastni presoji izbrali meso, lahko je to bila ena vrsta ali pa pet različnih, seveda v enaki količini (pet vrst mesa: svinjski file, svinjski vrat, piščančji file, mešano mleto meso in junečji hrbet), enako je vsak posameznik sam odločil kaj bo ponudil komisiji v ocenjevanje. Profesionalna petčlanska strokovna komisija (Danilo Kozar, predsednik ter člani: Elvira Štumpf, Zdenka Tompa, Branko Časar in Marina Roudi), pa je jedi ocenjevala po sedmih kriterijih, in sicer: Priprava delovnega mesta; Postopek priprave jedi; Tekoči postopek dela; Čistoča in urejenost delovnega mesta; Izvirnost jedi in odstopanje od običajne priprave jedi; Estetski izgled jedi; Okus. In komisijo, ki je imela sila težavno delo, saj so vsi pripravili odlične izdelke od katerih so se množicam cedile sline, je še posebej prepričal mladi kuhar, vodja kuhinje iz restavracije Maximo v mursosoboškem Maximusu, 25 – letni Matej Lukač, doma iz Rankovcev, ki je pripravil: Polnjeno svinjsko vratovino z mocarelo, pleskavico Maximo ter piščančjim nabodalcem. Matej je slavil pred Mihaelom Čončem (Vigros) in Leonom Maučecem (Turopolje d.o.o.). Vsi ostali tekmovalci, z znanimi „roštiljdžijmi“ Zdravkom Preradovićem iz Gornje Radgone (prvi zmagovalec), Denisom Benkom iz Gornjih Črncev (drugi zmagovalec), Blažem Satlarjem iz Grosupljega..., na čelu, pa so zasedli 4. mesto. Predsednik ocenjevalne komisije in glavni kuhar v Termah 3000 Danilo Kozar, ki je mimogrede tudi član slovenske kuharske reprezentance, nam je ob koncu povedal, da so organizatorji zadovoljni s številom nastopajočih na tretji tovrstni prireditvi, posebej pa s kakovostjo ponujenih jedi... Enako je vse skupaj pozitivno ocenila tudi direktorica hotelov Ajda in Termal Vesna Maučec, seveda pa so nadvse zadovoljne bile tudi množice obiskovalcev, predvsem gostov iz Term 3000.