Stroka in publika izbrali zvrst Ivana Korošca

Sedmič so izbirali najboljši „Radenski špriCAR 2018“.
V organizaciji Zavoda za turizem in šport Radenci, je na terasi hotela Radin v Radencih, ob prvomajskih praznikih, potekala 7. izbira najboljšega »Radenskega špricarja 2018«. Škoda, da se je zanimivega dogodka, po lepem in sončnem vremenu, udeležilo samo 12 (lani še manj: 9) pridelovalcev oz. ponudnikov vina, kajti na tem območju je veliko odličnih vinarjev. Za čim boljšo uvrstitev so se tokrat potegovali: Vinogradništvo Natalija Rihtarič (Boračeva) – Zvrst, Ciril Meško (Murska Sobota) – Zvrst, Dragotin in Lojzka Lepoša (Radenci) – Zvrst, Sašo Zidar (Radenci) – Grabonoščan, Ivan Klobasa (Okoslavci) – Zvrst, Ivan Korošec (Rožički Vrh) – Zvrst, Miroslav Kolbl ((Križevci pri Ljutomeru) – Prlečan, Tomi Bratuša (Aženski Vrh) - Bratuševo vino, Radgonske gorice d.d. (Gornja Radgona) – Janževec, Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela (Kapelski Vrh) – Zvrst, Nada Ilješ (Radenci) - Beli pinot in Blaž Krajnc (Šratovci) – Zvrst. Vsa omenjena vina z območja Radgonsko – Kapelskih goric, ki sodijo v Vinsko deželo Podravje, in so jih mešali z domačo mineralno vodo Radenska tri srca.

V primerjavi s prvimi tremi ocenjevanji, ko so ocenjevalci bolj kot ne bili laiki-ljubitelji vina, je tokrat že četrtič špricarje ocenjevala tudi strokovna petčlanska komisija. Vodil jo Branko Slavinec (sommelier in vinski vitez), zraven pa še: dr. Alojz Slavič (vinski vitez), Gregor Tompa (Radenska d.o.o.), Katja Klobasa (vinska kraljica Radgonsko Kapelskih goric) in Anton Misja (Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela). In stroka je odločila, da laskavi naslov »Radenski špricar 2018« prejme vino vino Ivana Korošca – zvrst, na 2. mesto se je uvrstilo vino Prlečan Miroslava Kolbla, tretje pa: vinu Janževec iz Radgonski goric d.d. (lani prvi), vsi ostali pa so osvojili 4. mesto. Po okusu obiskovalk in obiskovalcev te tradicionalne prireditve pa je naslov tudi pripadel vinu - zvrst Ivana Korošca, 2. mesto je pripadlo vinu Zvrst Vinogradništva Natalija Rihtarič, tretje pa Bratuševem vinu Tomija Bratuše.

Istočasno je na isti lokaciji potekalo tudi tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža, ves čas prireditve pa je prisotne zabavala etno skupina Štrk ljudskih godcev (s harmoniko Janko Žunič, s kitaro Stanko Lebar, z bas kitaro ter basom Mato Žunič), ki se jim je občasno s frajtonerico pridružil še Stanko Ilješ iz Radencev. Organizatorji so, poleg ponudbe brezplačnih špricarjev ter domačih dobrot, ponudili tudi spominke in različne domače izdelke. Dogajanje je sicer v svoje duhovitem slogu povezoval Emil Šmid. Sicer pa, minilo je že več kot 180 let, odkar je študent medicine Karl Henn odkril, da »bublja« v Radencih ni čarovniški kotel za točo, temveč izvir zdrave slatine. Domačini so že veliko prej ugotovili, da se ta slatina odlično meša z domačim vinom. In zato so tudi začeli s to prireditvijo izbire naj špricarja. Glavni namen prireditve je družabno srečanje ljubiteljev špricarja, te najstarejše in najbolj zdrave mešane pijače. Ker je Radenska Classic »kraljica« mineralnih voda, so na prireditvi iskali »carja« med vini, ki se najbolje meša s kraljico. In očitno je to, v konkurenci številnih dobrih vin, letos bila kapljica iz kleti Ivana Korošca, očeta nekdanje lokalne vinske kraljice Janje Korošec, seveda ob naravni mineralni vodi Radenska Classic.