PONUJENE SO BILE MESNINE IZJEMNE KAKOVOSTI

Čeprav je do največje sejemske prireditve na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, 46. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma, ostalo še veliko časa, organizatorji se se ...
Končano 29. ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov za odličja mednarodnega KŽS Strokovnjaki pogrešajo več kuncev, jagnjetine, ovčetine, kozličkov, divjačine... in predvsem rib in pripravkov iz rib Čeprav je do največje sejemske prireditve na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, 46. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma, ostalo še veliko časa, organizatorji se se zadeve poprijeli zelo pospešeno. Tako bo Gornja Radgona, na stičišču štirih držav, od 23. do 29. avgusta 2008 prestolnica kmetijske politike, središče gospodarstva, arena strokovnih izmenjav, najprimernejši prostor za stanovsko in najprijetnejši za prijateljsko druženje. Aktualni poudarki, na prireditvi pod geslom „Z rodovitnim poreklom“, bodo na: vodi v prehrani, v okolju in v kmetijstvu; pridelavi različnih sort krompirja in njegovi prehranski vlogi; rastlinskih oljih v prehrani in njihovi uporabi kot alternativnega pogonskega goriva; pridelavi različnih sort sadja in njegovi prehranski vlogi; bio in ekološki pridelavi ter sledljivosti izdelkov; podnebnih spremembah in tehnologijah v kmetijski pridelavi; sodobni kmetijski tehniki s poudarkom na varnosti in varovanju okolja; strokovnih razstavah s poudarkom na zdravi in ekološki pridelavi hrane. Posebne razstave in dogodki bodo posvečeni oljem, bučam in krompirju. Njihov dan, sredo, 27. 8. 2008, bo spremljala kmečka tržnica. Na njej bo mogoče poskusiti jedi iz krompirja in buč ter različna olja, marsikaj slastnega pa tudi kupiti. Deželi gostji bosta Hrvaška in Madžarska. Veliko državno predstavitev pripravlja Republika Avstrija. Z informativnimi prostori se bodo predstavile Bolgarija, Romunija in Makedonija. Na zunanjih razstavnih prostorih bodo približno tretjino vseh sejemskih površin predstavljale znane blagovne znamke kmetijske mehanizacije in hlevske opreme. V dvoranah bodo ugledni domači in tuji razstavljavci predstavljali izdelke iz mesa, mleka, pekovske in žitarske proizvode. Sploh, Gornja Radgona na stičišču štirih držav bo med 23. in 29. avgustom 2008 mednarodna prestolnica kmetijske politike, gospodarstva in stroke, veliki forum za izmenjavo spoznanj in izkušenj, ter prostor za ciljno srečevanje institucij in posameznikov. Na sejmu je z razstavljavci, blagom in storitvami zastopanih že 28 držav, kar je svojevrsten rekord, do konca avgusta pa se jih lahko prijavi še več.
Na tokratni tiskovni konferenci, na Pomurskem sejmišču, sta direktor Pomurskega sejma d.d. Janez Erjavec in prof. dr. Božidar Žlender, predsednik komisije za ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, poleg priprav na to največjo tovrstno sejemsko prireditev pri nas, predstavila tudi rezultate, ki so jih slovenska in tukaj podjetja dosegla pri ocenjevanju mesa in mesnih izdelkih. Splošna ocena je, da so pridelovalci v ocenjevanje poslali izdelke izjemne kakovosti, bili pa je tudi nekaj pripomb in pomanjkljivosti. Sicer pa je na omenjenem ocenjevanju, torej v kategoriji svežega mesa in v kategorijah različnih mesnih izdelkov letos skupno sodelovalo 33 podjetij iz štirih držav (Slovenija, Hrvaška, Avstrija in Srbija) s 327 izdelki. Nekoliko je v stagnaciji število vzorcev svežega mesa, nekoliko več pa je mesnih izdelkov, kakovost enega in drugega produkta pa je več kot dobra, in iz leta v leto napreduje. Zanimivo je tudi, da nikoli doslej niso podelili toliko (10) naslovov šampion.
Predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Božidar Žlender z Biotehniške fakultete Ljubljana, je povedal, da je na ocenjevanje svežega mesa sodelovalo 10 proizvajalcev iz Slovenije in Hrvaške. Prijavili so 45 vzorcev mesa, kar pomeni 18 posameznih vzorcev in 27 kolekcij vzorcev, ki predstavljajo 87 različnih izdelkov iz presnega mesa. »Sodelujoča podjetja so dala prednost mikrokonfekcioniranemu začinjenemu in za kuho/peko pripravljenem mesu, predvsem skupini sekljanin in nabodal (čevapčiči, pleskavice, nabodala, zrezki, klobase…), ki so očitno osnova naše kulinarike, predvsem v nastopajoči poletni sezoni pripravljanja mesa na žaru. Visok delež nagrajenih izdelkov pomeni povečanje deleža izdelkov najboljše kakovosti. To kaže na visoko znanje tehnologov in primerno raven tehnološke opremljenosti podjetij, ki sledi svetovnim trendom v ponudbi mesa. Razen običajnih vrst mesa (svinjine, govedine, jagnjetine, perutnine - piščančje, puranje meso) drugih vrst mesa ni bilo. Zato se bomo skupaj z organizatorjem v bodoče trudili vzpodbujati proizvajalce za večje sodelovanje s ponudbo rib in ribjih pripravkov, kunčjega in divjačinskega mesa, ter še nekaterih drugih bolj eksotičnih vrst mesa«, je dejal prof. Žlender.
Za drugi del ocenjevanja, torej ocenjevanje mesnih izdelkov, je bilo prijavljenih 282 izdelkov iz 31 podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Avstrije. Prof. dr. Božidar Žlender, je dejal, da so med drugim ugotovili, da je 29. ocenjevanje mesnin kaže v primerjavi s preteklimi leti trend ponovnega zmernega povečanja števila prijavljenih vzorcev in tudi števila sodelujočih podjetij in držav. Delež nagrajenih izdelkov kaže na v povprečju zelo visoko kakovost izdelkov, s katerimi proizvajalci konkurirajo za nagrade. To je ponovna potrditev že večkrat napisane ugotovitve, da mesna industrija in obrt znajo pokazati visoko tehnologijo in znanje ter visoko kakovost izdelkov. Letos je komisija za stalnost visoke kakovosti izdelkov (3 leta zaporedoma zlata medalja) podelila kar deset »šampionov kakovosti«, kar zagotovo sodi med rekordne bere najvišjih priznanj. »To je kot v športu, ko je lažje osvojiti zlato, kot ga braniti. Čestitke vsem dobitnikom teh priznanj, ki so vredna dobre promocije pri kupcih,« je še dodal Žlender. Delež novih izdelkov (skupina B) se je ustalil pri okoli 13 %. Varovalne mesnine so letos nekoliko razočarale zaradi majhnega števila prijav (2,1 %), res pa je bilo kar nekaj izdelkov, ki bi lahko bili kot taki deklarirani, a jih proizvajalci niso prijavili v to kategorijo. Prof. Žlender je zaključil z mislijo, »da je bilo tudi letošnje ocenjevanje mesa in mesnin uspešno, saj smo bili deležni velikega števila izdelkov visoke in vrhunske kakovosti.«
Sicer pa, od 21. do 25. julija, strokovnim ocenjevanjem sledi še 34. odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona, dan pred odprtjem sejma, 22. avgusta pa 28. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme. Svečana podelitev priznanj z ocenjevanj bo na 46. kmetijsko- živilskem sejmu v Gornji Radgoni od 23. do 29. avgusta 2008. Na njem pa bo moč številne nagrajene izdelke tudi poizkusiti oz. preizkusiti